17 mars 2011

Vindkraften och de globala förändingarna

Som den gamla humanekologistudent jag är kan jag inte låta bli att göra en liten omvärldsanalys nu när stora förändringar pågår i världen. När man ägnar dagarna åt vindkraftsläget i Sverige så är det lätt att tappa det globala perspektivet och förstora proportionerna av det som pågår här i förhållande till vilka problem som andra delar av världen står inför.

Rutinmässig argumentation
Vindkraftsförespråkare i Sverige lyfter bland sina främsta argument fram siffror på hur stora koldioxidbesparingar ett vindkraftsprojekt medför. Klimatförändringarna är en viktig orsak till vindkraftsutbyggnaden, men argumentationen har blivit rutinmässig, urvattnad och ifrågasatt av flera orsaker. Dels behandlas klimatförändringarna som ett hot som ligger i framtiden, inte som något som pågår just nu och som redan påverkar världen i stor utsträckning. Dels har vi i Sverige sällan några personliga relationer till dessa problem. Vi upplever världen genom tv och Internet, medan vi sitter i våra varma hus med fyllda kylskåp och tror att vi förstår. Utan att ha full förståelse för processerna i världen kan man inte heller på ett trovärdigt sätt argumentera för vindkraftsutbyggnaden. Kanske är det därför vindkraftsexploatörerna upplevs just som exploatörer enbart intresserade av att tjäna så mycket pengar som möjligt. Och kanske är det därför klimatskepticismen snabbt breder ut sig över Sverige. Fler och fler människor deklarerar att de inte längre tror på att människan är orsak till klimatförändringarna. 


Det börjar bli dags att belysa vindkraften i sitt egentliga sammanhang. Det har väl knappast undgått någon att det händer mycket i värden just nu. Revolutioner, naturkatastrofer, ekonomiska kriser och kärnkraftsolyckor dominerar nyhetssändningarna. De flesta av dessa omvälvande händelser har en direkt koppling till vindkraften och det globala energiläget överhud taget. 

Oljan och kärnkraften
I samband med oroligheterna i Libyen har oljepriserna skjutit i höjden. Flera stora EU-länder är helt beroende av olja från Libyen och Sverige påverkas av vad som händer i EU. Oljepriset påverkar hela vårt samhälle och det blir uppenbart hur sorgligt beroende vi är av oljan och därmed av länder (och enskilda diktatorer) som vi inte har något inflytande över. Den samtidigt pågående kärnkraftskrisen i Japan har redan väckt en ny folkrörelse mot kärnkraft. Jag tänker inte gå in på kärnkraftssäkerheten i Sverige, och den har i det här fallet ingen betydelse. Det som har betydelse är att kärnkraften för första gången på många år har fått hela världens ögon på sig och att den nyligen så nonchalanta inställningen till kärnkraft sannolikt kommer att svänga mot att bli betydligt mycket mer kritisk. Två grundstenar i det globala energisystemet är i gungning samtidigt; oljan och kärnkraften. 

Libyens export av olja. Klicka på bilden för att se den i större format.
Världen och klimatförändringarna
Samtidigt pågår (till skillnad från vad större delen av svenska folket har förstått) klimatförändringarna i världen. Inte bara i fattiga länder utan även i t.ex. Australien överges enorma ytor jordbruksland på grund av extrem torka eller översvämningar. Människor vallfärdar mot storstäderna för att kunna försörja sig och fattiga länder blir ännu mer beroende av att importera mat till höga priser. 

Vindkraftens plats i den globala världen
Så vad är vindkraftens roll i den globala värld vi lever i? I mina ögon fyller den en nyckelfunktion tillsammans med en mängd andra förnyelsebara energikällor för att anpassa energiförsörjningen till en nyckfull värld i ständig förändring. Energidiskussioner rör sig ofta inom Sveriges gränser, det är problemen och konsekvenserna här som räknas. Men i den globala värld vi lever i är det omöjligt att skärma av Sverige från omvärlden. Än så länge har vi inte sett mycket av klimatförändringarna här och två kalla vintrar har fått även de mest övertygade att börja tvivla. Enligt IPCC:s rapporter kommer de nordiska länderna att vara bland de områden som klarar sig lindrigast undan (kanske med följd att stora mängder klimatflyktingar söker sig hit). Samtidigt bär vi stor skuld i vad som pågår i fattigare länder. Just därför måste vi vara beredda på att dra vårt strå till stacken. Alla kommer behöva arbeta tillsammans för att hitta lösningar på problem vars proportioner inte ens går att jämföra med de problem vi upplever av ett par tusen nya vindkraftverk på den svenska landsbygden. 

Sedan gör det i slutändan inte så stor skillnad om vi bestämmer oss för att tro på klimatförändringarna eller inte. Oavsett om förbränningen av fossila bränslen påverkar klimatet så är vi beroende av en ändlig energikälla. Att bryta det beroendet är helt avgörande för hur framtiden kommer att se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar