14 mars 2011

Grundläggande siffror

För läsare som ännu inte är så insatta i vindkraft kommer här lite grundläggande information från Energimyndigheten, Svensk Vindenergi och European Wind Energy Association.  

Vindkraften är Europas just nu snabbast växande energikälla. År 2009 stod vindkraftsutbyggnaden inom EU för 39% av all nyinstallerad elkraft, följt av gas (25%) och solceller (17%). Samtidigt avinstallerades inom EU mer kol- olje- och kärnkraft än vad som nyinstallerades. Jämfört med många europeiska länder, till exempel Tyskland, Spanien och Danmark så ligger Sverige långt efter i vindkraftsutvecklingen -detta trots mycket goda vindförhållanden.

Den svenska riksdagen satte i mars 2009 upp planeringsramen att det år 2020 ska finnas planförutsättningar för att bygga vindkraft för en elproduktion på 30 TWh, varav 20 TWh skall vara på land och 10 TWh till havs. Jämfört med de 3,5 TWh som vindkraften producerade under 2010 är det en kraftig utbyggnad som det skall planeras för. Vindkraften utgjorde år 2010 ca 2.4% av Sveriges elproduktion. Som jämförelse står vindkraften för ca 20% av den totala elförbrukningen i Danmark.

Diagrammet visar den svenska vindkraftsutvecklingen. Verkens kapacitet och effektivitet har förbättrats betydligt de senaste åren, där för har produktionen (blå) ökat snabbare än antalet verk (grön). Klicka på bilden för större format. Källa: Energimyndigheten

Idag finns det ca 1 500 vindkraftverk utspridda i alla Sveriges län (diagrammet är från 2009). Västra Götaland är det län som har flest antal vindkraftverk (332 stycken) men det är Skånes vindkraftverk som producerar mest el (ca 358 MW installerad effekt).  De fem kommuner som har störst installerad vindkraftseffekt är Malmö, Gotland, Eslöv, Falkenberg och Tanum. Utvecklingen av vindkraftverken har gått mycket snabbt, sedan mitten av 80-talet har verken fördubblats i storlek ungefär vart fjärde år.

Vindkraften producerar el när det blåser mellan 4 och 25 meter per sekund men är som mest effektiv vid vindstyrkor på 12-14 meter per sekund. Blåser det mindre än 4 och mer än 25 sekundmeter stoppas verken. Det är mycket ovanligt att det blåser över 25 m/s. Ett vindkraftverk producerar el under ca 80% av årets timmar.

Diagrammet nedan visar sammansättningen i den svenska elproduktionen år 2009. Produktionen från vattenkraft och kärnkraft varierar mycket från år till år och sammansättningen ser därför aldrig likadan ut.

Klicka på bilden för att se den i större format. Källa: Energimyndigheten

1 kommentar:

  1. Kul med en blogg om detta! Ser framemot att få läsa mer!
    Carina

    SvaraRadera