11 mars 2011

Fusk med fotomontage

Jag fick idén till den här bloggen en dag när jag av en ren slump läste Tidningen Hisingen som delas ut till alla hushåll på Hisingen i Göteborg. Jag vet inte hur tidningen hamnade i Varberg men innehållet blev föremål för upprörda diskussioner i min klass med blivande vindkraftsprojektörer. På en helsida i tidningen syntes det här fotomontaget:


Bilden skulle enligt artikeln visa hur Hake Fjord, i Göteborgs hamninlopp, kommer att se ut efter att Göteborg Energi har genomfört sina vindkraftsplaner här. Det som gjorde mig och mina klasskamrater så upprörda var att bilden uppenbart är helt feldimensionerad. Mycket riktigt visade det sig
efter lite efterforskningar att Göteborg Energi inte ens vet hur många verk det kan bli aktuellt att bygga och att de inte själva har tagit fram några fotomontage än (projektet är i ett mycket tidigt stadium).
 
Bilden är ihopsnickrad av Föreningen Göteborgs Kultur- och Miljöarv. Föreningen är i sin fulla rätt att ifrågasätta vindkraftsetableringen, men om de hade vetet något om vindkraft så skulle de inte ha placerat vindkraftverken på bilden så att rotorbladen slår i varandra. Istället placerar man alltid vindkraftverk med ca 5 rotordiametrars mellanrum för att undvika energiförluster. Dessutom är det inte särskilt svårt att ta reda på att färjan som syns i förgrunden är 155 meter lång, alltså lika lång som vindkraftverkens planerade höjd. Föreningen har tagit fram fler fotomontage, se http://www.frittvatten.se/fotomontage-1548977

Jag blir mörkrädd bara av att tänka på hur många Hisingsbor som satt kaffet i halsen över denna bild och blivit uppretade över "de där förbannade vindkraftshuliganerna!" Tyvärr är detta ingen unik situation. Medier över hela landet  publicerar dagligen direkta felaktigheter om vindkraft, och alltför sällan finns det någon där som lyfter fram den korrekta bilden.

Vindkraftspark i Kina

Jag kommer aldrig vara den som säger att vindkraft inte stör, inte hörs och inte syns. För det gör den. Vindkraft dominerar landskapet där det byggs och det är inte ovanligt att människor som bor i närheten blir störda av ljudet, hinderbelysningen eller av rotorbladens ständigt svepande rörelser. Men de allra flesta är fortfarande positiva till vindkraft och många av de människor som idag bor i nära anslutning till vindkraftverk upplever sig inte störda alls. Opinionen håller dock snabbt på att vända sig emot den pågående vindkraftsutbyggnaden. Detta är inte konstigt med tanke på vilken information som når allmänheten.

Okunskap och rädsla bygger inga nya samhällen. Så kanske kan denna blogg hjälpa till att lyfta fram några positiva exempel, döda några myter och sprida lite vindkraftsglädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar