22 mars 2011

Myten om ineffektiviteten (Del 1)

Nästan dagligen kan man läsa eller höra via media eller Internet att vindkraften är vansinnigt ineffektiv på grund av att den bara producerar el under 20% av årets timmar. Det är också mycket vanligt med debattartiklar och insändare som påstår att verken står still större delen av tiden på grund av tekniska fel. Detta är helt fel och jag önskar att jag förstod vart denna siffra kommer ifrån. 

Naturligtvis produceras ingen el när det inte blåser, men det är mycket sällan vindstilla i navhöjd (ca 100 meter över marken) i ett bra vindläge. Det är också ovanligt att vindhastigheten är högre än 25 m/s och att verken därför måste stängas av för att begränsa slitaget. Ibland stängs vindkraftverken av på grund av planerad service och underhåll och självklart är det oundvikligt att komponenter går sönder och att verken då måste stå still tills felet kan avhjälpas. 


Men till skillnad från siffran att vindkraftverk producerar el under 20% av årets timmar producerar de i  själva verket under 80-90% av tiden,  ibland på maxeffekt och ibland på deleffekt beroende på vindhastigheten. Detta är naturligtvis under förutsättning att de byggs där det blåser. Enligt Energimyndighetens rapport Driftuppföljning av Vindkraftverk -årsrapport var den genomsnittliga tekniska tillgängligheten år 2010 95,5%. Detta innebär att  Sveriges alla vindkraftverk var avstängda på grund av service, underhåll eller fel endast 4.5% av tiden. Detta är en mycket låg siffra i jämförelse med många andra energikällor. 

Målet för vindkraft till havs är att tillgängligheten skall vara 95%. Under större delen av  2010 hade Sveriges största offshorepark Lillgrund i Öresund en tillgänglighet på 99,5% och motsvarande siffra för Utgrunden i Kalmarsund var 97,6%.

1 kommentar:

  1. Så du menar att om man installerar ett 3 MW verk så har man igen ca 90% av denna effekt?

    SvaraRadera