16 mars 2011

Myten om balanskraften

Det är mycket vanligt att vindkraftsmotståndare hävdar att utbyggnaden av vindkraft är helt meningslös på grund av att den kräver lika mycket ny installation av balanskraft. En enkel sökning på Google för den som vill sätta sig in i balanskraften resulterar i en uppsjö av artiklar och bloggar som är kritiska till vindkraft av just detta skäl. Att hitta pålitliga informationskällor visar sig kräva lite ansträngning, men Svensk Energi, flera finska utredningar och Vindkraftsportalen sammanfattar situationen ganska bra:

Eftersom det inte alltid blåser så kräver vindkraften så kallad balanskraft som kan väga upp vid dessa tillfällen (dock skall man komma ihåg att det aldrig är vindstilla i hela vårt avlånga land samtidigt). Sveriges stora andel vattenkraft är perfekt balanskraft till vindkraft. Under perioder då det blåser mycket samlas vatten upp och sparas i vattenmagasinen för att senare kunna utnyttjas fullt ut då det blåser mindre. Under höst och vinter då elkonsumtionen är som störst har vi bäst tillgång till både vind och vatten. Vattenkraften har också förmåga att snabbt ställas om för större eller mindre produktion vid snabba förändringar i vindförhållandena.

Vattenkraftverk i Ätran, Falkenberg
Idag, när vindkraften utgör en så liten del av den totala energitillförseln till elnätet, är detta inget som helst problem.  Vissa menar att vindkraften kan utgöra 10% av eltillförseln innan behovet av balanskraft ökar, andra säger 20% (i dagsläget utgör vindkraften 2,4%). Exakt vad som gäller är ännu oklart, men vi har definitivt kapacitet till en kraftig utbyggnad av vindkraft innan balanskraften blir något problem. Om vattenkraften däremot minskas, vilket vi kan se tendenser av, uppstår en annan situation då vi i värsta fall kan tvingas importera balanskraft. Följande uttalanden är från Svensk Energi: 

”För att klara de stora utmaningar Sverige står inför i utbyggnaden av kraftsystemet, spelar vattenkraften en fortsatt nyckelroll. Det har funnits en trend på sistone, att vi i samband med omprövning av vattendomar, riskerar att minska produktionsförmågan – det vore olyckligt.” (Kjell Jansson, Svensk Energis VD)

”En, åtminstone, bibehållen produktion från vattenkraft är med största sannolikhet ett grundkrav för att Sverige ska kunna nå mål om förnybar energi och klimat.” (Gun Åhrling-Rundström, ansvarig för vattenkraftfrågor på Svensk Energi)

Det är alltså en viktig fråga som inte skall nonchaleras, men problematiken med balanskraften är kraftigt överdriven i vindkraftssammanhang. I Danmark utgörs 20% av elproduktionen av vindkraft (målet är 50%). Där utgör kolkondens balanskraft, men denna har inte behövt byggas ut enbart på grund av vindkraften. Att Sverige har nästan 50% vattenkraft i elsystemet innebär att vi har fantastiska grundförutsättningar att balansera upp vindkraften med förnyelsebar energi vid behov.

1 kommentar:

  1. karin.askberger@telia.com9 januari 2012 kl. 18:52

    Hej Hanna. Kan du hjälpa mig med en jämförelse. Rasmus har byggt och installerat solfångare som tillsammans har en effekt av 926000 kWh. Hur mycket energi ger vindkraftverken på Tolvmanstegen per styck? Går det att jämföra?

    SvaraRadera