25 april 2011

När vindkraftverken klumpar ihop sig

Under den senaste veckan har jag rört mig mellan Malmö, Varberg, Göteborg och Strömstad och har alltså täckt in hela västkusten från södra Skåne till norra Bohuslän på bara några dagar. Det finns mycket att se längs kusten, men inte många vindkraftverk. Det är påtagligt hur vindkraften är koncentrerad till ett fåtal kommuner, framför allt Malmö, Laholm, Falkenberg, Varberg och Tanum. Däremellan ligger ett stort antal kommuner med ett fåtal eller inga vindkraftverk. 

Det blir sorgligt uppenbart hur vissa kommuners motvilja mot vindkraft, liksom andra kommuners förespråkande, gör landskapet längs kusten oenhetligt. I de kommuner som under lång tid har gynnat vindkraftsutbyggnaden kan parkerna längs motorvägen
och järnvägsspåret upplevas som plötsliga, dominanta inslag i synfältet som står i stark kontrast till de långa sträckor där inte ett enda vindkraftverk synts till. 

Som exempel kan tas sträckan mellan Göteborg och Halmstad. Hela vägen från Göteborgs stad och genom vindkraftsnegativa Kungsbacka kommun finns inte ett vindkraftverk i sikte. När man sedan kommer ner till de södra delarna av Varbergs kommun och vidare in i Falkenberg så går det knappt att hålla ögonen på vägen där jättelika vindkraftverk sticker upp ur jorden som påskliljor precis överallt. Sedan fortsätter man in i Halmstads kommun som sedan länge varit negativa till vindkraft och inte en tillstymmelse av vindkraftverk syns till förrän man passerar två uråldriga verk i södra delen av kommunen som mer ser ut som leksaker än riktiga vindsnurror. Om man roar sig med att fortsätta till Laholms kommun så utsätts man återigen för Falkenbergseffekten med vindkraftverk högt och lågt.

Tre parker runt Falkenbergsmotet
Visst är det bra att vissa kommuner tar på sig ett stort ansvar och verkligen satsar på vindkraften. Men är det bra och rätt för helheten? Våra ögon behöver vänja sig vid att det finns vindkraftverk lite överallt längs med kusten om vi skall kunna lära oss att det är ett ”normalt” inslag i landskapet precis som vägar, kraftledningar, master m.m. Ju mer vindkraften är koncentrerad till ett fåtal kommuner desto mer kommer förbipasserande att uppleva den som stor, skrämmande och skild från människorna.

2 kommentarer:

  1. Trevlig post och jag kände att det var bättre från många av de andra posterna på bloggen.

    SvaraRadera
  2. The west coast looks good place, as a person goes on a holiday he want to get relaxed and like to have good food and nice ambience and atmosphere. hence this place look as perfect as one want. even conference can be held as good as possible ...

    SvaraRadera