13 april 2011

Efter Svensk Vindkraftförenings 25-årsjubileum

De senaste två dagarna har Svensk Vindkraftsförenings 25-årsjubileum och konferens pågått i Varberg. Representanter från hela vindkraftsbranschen var där som föredragshållare, utställare och besökare.

Ett av de starkaste inslagen i konferensen var debatten om att det behövs mer utrymme för sann och rättvis information om vindkraft, samma faktum som är anledningen till denna bloggs existens. I debatten fanns representanter från vindkraftsprojektörer, myndigheter, organisationer, föreningar, LRF, klimatanalytiker m.fl. Även om ingen ny information lades fram på bordet så var det positivt att se hur alla aktörer rannsakade sig själva och kom fram till att kommunikationsarbetet har varit eftersatt länge. Några intressanta punkter togs upp i debatten:

  • Det verkar finnas ett systematiskt samband mellan det kommunala vindkraftsvetot och motståndsgruppers utnyttjande av felaktig information och spel på känslor för att påverka politiker. 
  • Opinionsundersökningar visar att 86% av svenska folket är positiva till vindkraft, men media har tagit parti och får motståndet att framstå som betydligt större än det är. 
  • Det finns en tveksamhet om hur utspelen i media skall hanteras och vem som skall bemöta dem. Riksorganisationerna för vidkraft lägger ansvaret på projektörerna och vice versa. Resultatet blir att de flesta utspelen förblir obemötta och ännu mer felaktig information får fäste hos människor. 
  • Motståndsgrupperna har tagit vissa ord och uttryck och gjort dem till ”sina”. Kraftuttryck som skydda naturen eller rädda miljön kommer tillslut att associeras med att vindkraft är något som är negativt för miljön istället för tvärtom. 
  • Det är i dagsläget svårt att hitta korrekt information om vindkraft. Någon form av samlad kunskapsbank behövs för att felaktig information skall kunna bemötas snabbt och enkelt.
  • Vindkraftens bemötande av kritik kan inte ske från Stockholm om den skall vara trovärdig. Alla aktörer måste kommunicera på så lokal nivå som möjligt. 

På onsdagen hölls flera kortare men mycket intressanta föredrag av bland annat Energimyndigheten, riksorganisationen Hela Sverige ska Leva, LRF och miljöpartiet. Resultatet blev input till många nya blogginlägg som kommer att komma framöver. Bland annat blir det mer om bygdepeng och det kommunala vetot, och nytt om vindkraftens bildskönhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar