8 augusti 2011

Kampen om utrymme i media

Efter en sommar med bloggen på is på grund av ledighet, jobbsökande och ideella projekt är det läge att sparka igång den igen. Som vanligt när jag behöver sätta mig in i vad som händer i vindkraftsdebatten så börjar jag med att läsa igenom de senaste veckornas artiklar i dagspressen, insändare, debattartiklar och kommentarer. Jag läser också nyheterna på branschorganisationen Svensk Vindenergis hemsida och kollar motståndsrörelsernas knutpunkter - framför allt Svenskt Landskapsskydd. Efter ett par timmar står det klart att det inte har hänt så mycket – och att den här bloggen fortfarande behövs. 

Att media i allmänhet tar ställning för de arga och utsatta är inget nytt och de flesta har förmåga att se att det även finns en annan sida att ta med i beräkningen. Men alla inlägg om vindkraft i media får också ett efterspel och detta efterspel formas av befolkningen. Det är här det finns möjlighet att forma åsikter - vilket kan utnyttjas av den som vet hur han ska göra. 

Det är framför allt debattartiklarna som väcker mycket uppmärksamhet. Varje debattartikel om vindkraft på webben får 50-200 kommentarer, oavsett om artikeln är positiv eller negativ. Innehållet i artikeln i sig drunknar snabbt i alla känslor som kommentatorerna utstrålar. Möjligheten att kommentera och diskutera en artikel används snarare som ett forum för människor att anklaga varandra för att vara dumma och dåligt pålästa än för att diskutera den faktiska artikeln. Läs till exempel detta exempel från Ystads Allehanda.

Opinionsundersökningar visar att 86% av Sveriges befolkning är positiv till vindkraft. I flödet av kommentarer under webbaserade artiklar är dock oftast 70-80 % extremt negativa, en liten del tveksamma men nyfikna och en liten del positiva. De positiva rösterna blir effektivt manglade tills bara spillrorna återstår (jag har själv försökt mig på att vara en av de positiva rösterna men i längden inte orkat med anklagelserna om att vara okunnig och ignorant). Om en positiv röst mot förmodan orkar hänga sig kvar framför datorn och besvara attackerna så leder det oftast till långa och osakliga diskussioner där personliga påhopp verkar vara det enda sättet att komma vidare. Det händer att webbredaktionen stänger av kommentarsfunktionen efter någon dag för att deltagarna inte följer reglerna om allmän hövlighet (som i exemplet ovan). 

Trots att debatten befinner sig på sorgligt låg nivå så är det väldigt svårt för en vanlig människa att avgöra vilken information som är pålitlig och inte. När jag läser dessa störtfloder av argument för och emot händer det att jag hajar till och undrar ”Hmm, kan det ligga något i det där?” Om jag som är påläst om vindkraft har svårt att avgöra vad jag ska tro - hur svårt är det då inte för den som är novis och som läser för att bilda sig en uppfattning om vindkraft?

Det blir mer och mer uppenbart hur vindkraftens företrädare fullständigt har förlorat kampen om uppmärksamhet i media. De tafatta försök som görs av förespråkarna för att rädda situationen blir på bara ett par timmar överösta med ifrågasättande och misstro och då finns det ingen där som står beredd att försvara det skrivna ordet. 

Detta visar hur viktigt det är att mobilisera de positiva krafterna och skapa en motvikt till den lilla andel av befolkningen som får så extremt stort utrymme. För trots att 86% av Sveriges befolkning är positiv så svänger fler och fler åt andra hållet varje dag. Detta kanske inte är så konstigt med tanke på vilken information människor blir överösta med om de försöker sätta sig in i vindkraft med hjälp av vad som skrivs i media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar