21 maj 2011

Vindkraft på Sicilien

Efter en veckas semester på Sicilien är det läge för lite internationella vindkraftsreflektioner. Jag visste att Italien satsar stort på vindkraft, att de har infört gynnsamma subventioner för förnyelsebar energi, att de installerade 948 MW vindkraft bara år 2010. Men jag var ändå inte beredd på att mötas av så många vindmöllor på Sicilien. Jag satt som klistrad mot rutan under bilfärden över ön, från väst till öst, med kameran i högsta hugg och ständigt utropande ”Där är en park till! Och en till! Och där är en jätte stor park!” 


Vindkraften på Sicilien är väl planerad. Parkerna är placerade på bergskammarna med 5-30 verk i varje. De är koncentrerade till ett fåtal olika områden och ligger i regel långt ifrån bebyggelse. Det är tydligt att vinden har utnyttjats här under lång tid. Mitt i de otaliga apelsinodlingarna reser sig
rostiga lämningar av små gårdsverk som förmodligen har använts för att pumpa vatten en gång i tiden.


Hemma i Sverige igen försökte jag hitta lite information om vindkraften på Sicilien. Statistik på begripligt språk verkar tyvärr bara finnas för hela Italien. I slutet av 2010 hade landet (som är 301 328 km2 stort) en total installerad vindkraftseffekt om 5 797 MW.  (Jämf. Sverige 2 163 MW på 449 964 km2 yta). 


Sicilien producerar mer energi än vad som förbrukas på ön. Basen i energiproduktionen är fossila bränslen, men det tillkommer ständigt ny vindkraft, vattenkraft och solenergi. Överskottet exporteras till fastlandet där det råder underskott. Vindkraften används också lokalt för att pumpa upp vatten till vattenkraftverkens magasin för att utnyttjas som reglerkraft. 


Vindkraftsutbyggnaden på Sicilien har omgärdats av skandaler som uppmärksammats internationellt. Maffian har insett vindkraftens lönsamhet och börjat investera i vindparker - delvis för att tvätta illegala pengar med hjälp av statliga bidrag. Maffians inblandning har också inneburit att allmänheten inte vågat säga sin mening om vindkraften utan i tysthet blivit mer och mer negativa. 


Allmänhetens negativa inställning beror till stor del på en rädsla för att turismen skall minska när landskapet förstörs. Alla måste naturligtvis göra sin bedömning men min och min familjs upplevelse var snarare att vindkraften var ett spännande inslag i landskapet och att intrycket av de höga bergskammarna förstärktes.



Det som hindrar en fortsatt vindkraftsutbyggnad på Sicilien nu är inte bristen på bra platser utan snarare det svaga elnätet. Både det interna nätet på ön och exportkablarna till fastlandet måste förstärkas om en större utbyggnad ska bli möjlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar