Ett återkommande argument mot stora andelar vindkraft i det svenska elsystemet är att produktionen är nyckfull och inte kan styras. I regel blåser det mest under höst och vinter, då konsumtionen också är störst, men variationerna kan också vara stora under dygnets timmar. Den svenska elkonsumtionen är mycket låg under natten, medelhög under arbetstid och toppar två gånger om dagen – på morgonen då vi gör oss redo att gå till jobbet och på eftermiddagen/kvällen då vi kommer hem och börjar laga middag. Elsystemet måste kunna hantera dessa variationer med en extrem exakthet. Produktionen och konsumtionen måste alltid vara lika stora.
Kritiker hävdar att elsystemet skulle blir svårkontrollerat med mycket vindkraft, men vi har en mycket bra källa till reglerkraft i vattenkraften. Vatten sparas i magasinen då det blåser bra så att vattenkraftsproduktionen kan ökas när vinden mojnar. Det svenska elnätet har beredskap att på några sekunder reglera upp ett snabbstopp i ett kärnkraftverk (motsvarande 500 vindkraftverk) med hjälp av vattenkraft.
Ju större andel vindkraft vi har i elsystemet desto högre blir kraven på ett fungerande reglersystem. Vindkraften kan byggas ut kraftigt utan att ytterligare reglerkraft behöver tillföras, men både vindkraft och kärnkraft måste kunna falla bort utan att elkvaliteten och effektiviteten försämras. Att all reglerkraft idag är förlagd till Norrland innebär långa transportsträckor med tillhörande energiförluster. Systemet fungerar mycket bra, men kan bli ännu bättre och säkrare med mindre, lokala lösningar för snabb reglerkraft på dygnsbasis.
ABB har utvecklat ett nytt system för energilagring som kommer att testas av Falbygdens Energi. Det nyutvecklade energilagret är ett batteripaket med inbyggda